HETI MENÜ

Családias vendéglátás Hüse-módra

Bacsó Viktória | 2004. január 15., Debrecen Online

A hagyományos házias ételeket kedvelő vendégek mellett a reformkonyha elkötelezettjei is megtalálhatják kedvenc fogásaikat a családias hangulatú Hüse vendéglőben. A tulajdonosok, Hüse István és felesége, öt évvel ezelőtt a „természetes” vendéglátás mellett tették le a voksukat.

Mi vezérelte önöket a vendéglő sajátos arculatának kialakítása során?

– Korábban sokat utaztunk. Amerikában, Norvégiában, Németországban tett látogatásunk alkalmával a helyi nevezetességek megtekintése mellett igyekeztünk minél több vendéglőbe betérni és olyan új ötleteket ellesni, amelyeket itthon később hasznosítottunk. A kint látottak felhasználásával és saját elképzeléseink ötvözésével teremtettük meg ezt a vállalkozást. Természetes anyagok felhasználásával egyszerűen, esztétikusan rendeztük be a helyiségeket.

Úgy tudom, nem csupán a berendezés kiválasztásában törekszenek a természetességre.

– Igen, az ételek elkészítése során is szempont az, hogy mindig természetes alapanyagot használjunk. Nálunk nem porból készül a húsleves, nem használunk adalékanyagokat, mégis ízletesek konyhánk főztjei. Külföldi mintára a bárpulton elhelyezett kis kosarakban sorakoznak az öntetek, fűszerek, így vendégeink maguk dönthetnek, mivel gazdagítják a választott fogásokat.

Az étlapot átfutva azt látom, hogy a bélszín és a zúzapörkölt mellett helyet kapnak a változatosan elkészített zöldséges ételek is.

– A jól bevált magyaros ételek elkészítése mellett próbálunk lépést tartani a divatos irányzatokkal is és minden téren vendégeink kedvében járni. Akik gyakran megfordulnak nálunk, már tudják, hogy csak kérniük kell és elkészítjük kedvenc natúr ételeiket is, ha úgy kívánják panír, esetleg fűszerek nélkül. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy megfeledkezünk a bélszínről, kakasherepörköltről vagy a töltött káposztáról. Sőt, az igazi ínyencek a békacombtól kezdve a lepényhalon, kaviáron és cápauszonyon keresztül rákot, nyulat és birkahúst is rendelhetnek. Kevés vendéglőben szolgálnak fel velőt. Ügyes szakácsunk révén mi azt is pillanatok alatt az asztalra varázsoljuk.

Mennyire mélyen kell vendégeiknek a pénztárcájukba nyúlni, ha szeretnének önöknél elkölteni egy ebédet?

– Mindig is azt vallottam, hogy jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint. Megfizethető áron kínáljuk fogásainkat. Ezt mutatja, az is hogy a Kassai úti campus egyetemistái, tanárai szívesen töltik itt délutánjaikat, estéiket. Napi menüvel várjuk mindazokat a diákokat, dolgozókat, akik a menza és a munkahelyi konyha helyett nyugodt, csendes környezetben szeretnék elfogyasztani ebédjüket. Gyakran választják üzleti ebédek helyszínéül éttermünket befolyásos emberek, az emeleten lévő helyiségben pedig nagyobb rendezvényeket is le tudunk bonyolítani. Meleg nyári estéken előszeretettel időznek vendégeink hangulatos kerthelyiségünkben is. Magyar, angol és német nyelvű étlapunkon mindenki megtalálhatja nálunk az ízlésének és pénztárcájának megfelelő finomságokat.

Hogyan választja ki munkatársait?

– Feleségemmel mindig nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy személyes kapcsolatot alakítsunk ki vendégeinkkel. Ezt elvárjuk alkalmazottainktól is. Legtöbbjük szintén számos külföldi munkahelyen megfordult már, tisztában vannak a mai kor elvárásaival. Ők olyan szakemberek, akik szeretik szakmájukat és bizonyítani akarnak önmaguk számára. Pincéreink úgy szolgálják ki vendégeinket, ahogyan elvárnák, hogy őket kiszolgálják. Szakácsaink pedig csak olyan ételeket engednek szervírozni, amit saját maguk is jóízűen elfogyasztanának. Nálunk minden a vendégért van. Csak így lehet ma ebben a nehéz szakmában talpon maradni.

A művészet kedvelői is jól érezhetik magukat önöknél…

– A vendéglő falait mindig hófehérre festetjük, mert így előkelőbb hátteret biztosítanak Wrábel Erzsébet festőművész munkáinak. Értékes képei állandó díszítőelemek vendéglőnkben. Amennyiben műértő vendégeinket megragadja valamelyik festmény, a művésznőtől megvásárolhatja. Volt már rá példa, hogy egyik vendégünk felvásárolta az összes alkotást. Így érthető, hogy kis kiállításunk folyamatosan frissül.

Milyen módon próbálnak még vendégeik kedvében járni?

– Kicsi ajándékokkal próbálunk kedveskedni. A gyerekek mindig kapnak valamit ebéd után: csokit, nyalókát, zászlócskát. Gyakran szüleiknek is adunk apró figyelmességeket. Most például naptár kerül ajándékként minden betérő vendég asztalára. Törzsvendégeinknek pedig kedvezményeket biztosítunk.

A nyitvatartási időből arra következtetek, hogy nem hívei a reggelig tartó mulatozásnak.

– Délelőtt 10 órától este 22 óráig várjuk a szolid, csendes, igényes vendéglátás híveit. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a jókedvű társaságot zárórakor hazaküldjük, de azt sem akarjuk, hogy családi házaktól övezett éttermünk megzavarja szomszédaink nyugalmát. Sőt maga a vendéglő saját házunknak egy részét képezi, így családunk nyugalmát is szem előtt tartottuk, amikor a nyitvatartási időt 22 óráig állapítottuk meg.

Miben nyújtanak többet más debreceni vendéglőkhöz mérten?

– Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy vendégeink jól érezzék magukat, emlékezzenek ránk, visszatérjenek hozzánk. Ennek ellenére nem gondolom, hogy többek, különlegesebbek lennénk bárkinél. Szerencsére Debrecenben sok színvonalas vendéglátóegység működik, ahol szintén nagyon odafigyelnek a hozzájuk betérő emberekre. Tisztelek minden kollégát, aki ma talpon tud maradni ebben a rengeteg munkával járó szakmában. Nem szégyellek tanulni másoktól, ezzel együtt próbálok megfelelni a saját magammal szemben támasztott követelményeknek: ne csak „megfelelt” osztályzatot kapjak vendéglátásból, hanem jelest. Ehhez pedig szerintem szükség van egy szép épületre, kiváló szakácsra, megbízható pincérre, jó üzletvezetőre, aki megteremti a megfelelő munkafeltételeket és főleg olyan vendégekre, akik fogékonyak az előző négy összetevő iránt.

Magamnak és kollégáimnak is ilyen vendégeket kívánok a 2004-es évre!